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Paying for care Financial assessment

Who doesn’t pay for care

If you have been assessed as needing care and support, you may have to pay 
towards the cost of your care. How much you pay depends on your income, 
savings and investments.

If you have financial resources over £23,250, you will be asked to pay the full 
cost of your care.  You will be referred to as a ‘self-funder’.

If you have financial resources under £23,250, you will most likely have to pay 
something towards the cost of your care. To determine how much you pay, 
you will need to complete a financial assessment. This is based on regulations 
set out by central government and makes sure that you only pay what you can 
afford.

If you decline to complete a financial assessment, you will be charged the 
full cost of your care.

To find out if you qualify for financial help towards your care we will ask you to 
provide the following:

Income 

We will ask for full details of your income. This includes any money you receive 
on a regular basis, such as:

• pensions, including state, occupational, works or personal pensions
• benefits, including Income Support, Attendance Allowance or Universal 

Credit
• annuities
• rent from property you own
• paid employment

Savings

We will use the value of any money you have saved in accounts, including:

• bank accounts
• deposit accounts
• current accounts
• building societies
• Post Office accounts

Stocks and shares

We will use the current market value of any other investments you may have, 
including:

• stocks and shares
• premium bonds
• any other assets you own

In some circumstances, you will not need to have a financial assessment and 
you will not have to pay towards the cost of your care.

You will not have to pay towards your care if you:

• receive support from intermediate care or Reablement services, for example if 
you have a short period of care to help you after a stay in hospital

• are receiving care and support under Section 117 of the Mental Health Act 
2007

• are receiving care and support under Continuing Health Care funding by the 
NHS 

• have needs which can be met by equipment or a minor adaptation to help 
you to continue living at home. A minor adaptation is one costing £1000 or 
less.

• have Creutzfeldt-Jacob Disease



Property or land

In addition to your main or only home, we will include the market value of any 
other property or land you own. If you jointly own property or land, we will 
include your amount of interest in it as a capital asset. You can use rental income 
from any additional property to pay towards your care.

The financial assessment will compare the amount of income you get with the 
amount you need for essential weekly spending.  We will ensure you keep 
enough income to pay your day to day living costs.  This is called the Minimum 
Income Guarantee (MIG).  You will also be able to keep any housing related 
costs and disability related expenditure.  Any remaining money means that you 
will pay a contribution towards your care.

You can complete the financial assessment form online at 
www.gateshead.gov.uk/FinancialAssessment

You can find out more information about paying for care at 
www.gateshead.gov.uk/PayingForCare

Paying contributions

Reablement services

Hospital discharge

When arranging the service to meet your needs, your Adult Social Care worker 
will explain the cost of the care that is being provided. The outcome of your 
financial assessment will then determine how much you contribute towards the 
total cost of your care.

We will charge contributions from the date that you start to receive services, 
even if the financial assessment is not completed until after this date. Once we 
have told you what your contribution will be, you need to start paying this to us 
straight away.

If you are receiving a service from our Reablement team, this will be free until 
any long-term needs are identified. If any long-term needs are identified, at this 
point, charges will begin to apply. The amount you pay will be determined by 
the outcome of your financial assessment.

If you are admitted into an intermediate care bed at the Sister Winifred Laver 
Centre, the service will be free for a maximum of 6 weeks. If long-term needs 
are identified, you will be charged £148.53 for up to 8 weeks. After 8 weeks, 
you will start paying a contribution towards your care. The amount you pay will 
be determined by the outcome of your financial assessment.

‘Discharge to assess’ funding supports people to transition from hospital to 
home safely, preventing an unnecessary stay in hospital. 

When you are ready to be discharged, an initial assessment will be carried out 
to understand any extra support you may need after leaving hospital. Any new 
or extra care will be paid for by discharge to assess funding for a maximum of 4 
weeks.

A second assessment will be completed within this 4-week timeframe to 
determine if you have any long-term needs. If any long-term needs are 
identified, at this point, charges will begin to apply. The amount you pay will be 
determined by the outcome of your financial assessment.



Paying for non-residential care
Non-residential care includes:

• help or care in your home
• assistive technology
• support to access the community
• going to a day centre
• Direct Payments

Extra Care

Extra care housing is made up of self-contained homes which have additional 
support services to help residents live independently.

The schemes have a manager and trained care staff on site or on call 24/7 to 
provide any extra care and support that may be needed, residents still have the 
comfort, security and privacy of their own front door. 

An assessment will determine whether Extra Care is right for you. Your social 
care worker will be able to advise how much this will cost you, as each scheme 
varies.

The overall cost of living in one of our Extra Care centres is determined by the:

• cost to rent out your home and pay regular household charges
• charge to maintain shared communal facilities
• cost of the emergency alarm, response service and background support 

provided 
• additional cost of any care that you need

 

If you use the following services, we will charge you a fixed rate.

These rates are detailed fully on the Fees and Charges section of our website 
www.gateshead.gov.uk/FeesAndCharges

You can find more detailed information about paying for non-residential care in 
our Charging for Non-Residential Care leaflet.

Transport to day centre   £3.95 per journey

Meals     £5.34 per meal

Care Call – Sheltered Scheme  £5.78 per week

Care Call – Bronze Scheme  £9.30 per week

Care Call – Silver Scheme  £10.29 per week

Care Call – Gold Scheme  £14.66 per week

Care Call – Platinum Scheme  £22.42 per week

Home Care    £20.88 per hour

Extra Care    £18.70 per hour

Day centre (full day)   £29.96 per day

Day centre (half day)   £14.98 per half day

Service    Charge



Paying for residential care

Short-term residential care

Short-term residential care placements last up to 8 weeks. They include:

• respite care for planned periods

• short stays

• reablement placements

• short-term assessment beds

We will charge you for your short-term residential care at a standard weekly rate 
of £148.53 for up to 8 weeks. This rate will apply if we have arranged your care 
for you. 
 
After 8 weeks, you will start paying a contribution to your care. The amount you 
pay will be determined by the outcome of your financial assessment.

Temporary and permanent residential care

If you move into a care home but the plan is for you to return home, you will be 
considered a temporary resident. Temporary residential care placements last 
longer than 8 weeks but generally less than 52 weeks. 

If you are staying in a temporary care placement, we will carry out a financial 
assessment to calculate how much you will need to pay towards the cost of your 
stay. The cost you will pay depends on the care home you choose and how 
much they charge for their services. Your social care worker will advise how 
much this will be.

If you own a property

If you need to move into a care home on a permanent basis and you own or 
partly own your own home, the value of your property may be considered 
when working out how much you need to pay towards your care home fees. 

12 week property disregard 

Your home value can be disregarded for up to 12 weeks from when your care 
starts.

This may mean you do not have to pay the full cost of your care for the 12-week 
period, if the value of your other assets is below £23,250. This does not apply 
to second homes.

The value of your home will not be considered:

• if the property is lived in by a spouse, partner, a relative who is over 60, a 
relative who is incapacitated or a child under 16 who you are responsible for 
supporting.

• if we agree that the property should be disregarded because a long-term 
carer lives there.

Care is not free during the 12-week period, your other income will be 
considered when working out your weekly care contribution. 

At the end of the 12-week period, you will then become responsible for the full 
cost of the care home fees until your capital drops below the funding threshold. 

You can find more detailed information about paying for care homes in our 
leaflet Charging for Residential Care.



Deferred payment

A deferred payment is similar to a loan secured against your property, meaning 
you do not have to sell your home during your lifetime. By taking out a deferred 
payment, you can ‘defer’ or delay paying the costs of your care until a later date.

There are costs involved in setting up and administering a deferred payment 
agreement and we will charge interest on the loan amount.

To be eligible for a deferred payment, you must meet certain criteria which 
include that you:

• have been assessed by our Adult Social Care service as requiring residential 
care

• own or jointly own your own home but otherwise have less than £23,250 
capital and/or savings

You can find more detailed information about deferred payments in our leaflet 
Deferred Payment Agreements.

Top ups

Care homes can charge extra for additional services or facilities they provide 
above the agreed rate the council pays. For example, you may want a larger 
room or a garden view. This is called a top up fee and is usually paid by a third 
party such as a family member or friend. Top up payments may increase in the 
future, so the person or people who wish to make the payments must make sure 
they can afford them for the duration of your care.

If you decide to take a deferred payment to cover the cost of your care home, 
you may be able to pay the top up yourself. If we agree to this, the top up fee will 
be included in your deferred payment and will be recovered once your property 
is sold.
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